Zihinsel işlevlerin yanısıra kavramsal,sosyal ve pratik uyum becerilerinde sınırlılıklar gösteren kişiler zihin engelli olarak adlandırılmaktadır. Zihin engelli kişiler yavaş öğrenir ve öğrenme kapasiteleri sınırlıdır. Günlük yaşamın gerekleriyle baş etmekte,başkalarının davranışlarını doğru yorumlamakta ve kendilerinden beklenen sosyal sorumlulukları göstermekte zorluk çekebilirler.
Ortopedik engelli ve süreğen hastalığı olan çocukları kapsar. Ortopedik engellilik, çeşitli nedenlere bağlı olarak çocuğun kas, iskelet ve eklemlerinde ortaya çıkan fonksiyon bozuklukları olarak tanımlanabilir. Süreğen hastalığı olan çocuklar ise, kronikleşmiş veya tedavi süresi uzun olan hastalık veya hastalıklardan dolayı bir veya birkaç beceri alanında yetersiz olma durumu olarak tanımlanabilir.
Vücut hücrelerindeki kromozom sayısının anormal olması sonucu ortaya çıkan, bir hastalıktan ziyade genetik bir anormalliktir. Kromozomlar, vücut hücrelerinin çekirdeklerinde bulunur. Bu yapılarla birlikte bizim karakterimizi, yapımızı oluşturan genler de bu kromozomların üzerinde bulunur. İnsan vücut hücrelerinin çekirdeklerinde 23 çift, toplam 46 kromozom bulunur. Down sendromunda 21. kromozomda fazladan bir genetik materyal vardır. Yani bu kromozomun iki tane olması gerekirken, down sendromlu kişilerde üç tanedir. Toplam kromozom sayısı 47 olur. Down sendromlu çocuklarda farklılık olmasının sebebi budur. Fakat bu farklılığa neden olan faktörün henüz ne olduğu bilinmemektedir.
Zihinsel yetenekleri normal sınırlar içinde yer alan, ancak öğrenme güçlüğü gösteren çocuklardır. Öğrenme güçlüğü olan çocukları, zihinsel yetersiz ve davranış bozukluğu olan çocuklardan ayırmak gerekir. Öğrenme güçlüğü gösteren çocuklar; dinleme, düşünme, konuşma, yazma veya matematik problemlerini çözmede güçlükleri görülen, anlama ya da yazılı ve sözlü dili kullanmadaki psikolojik süreçlerden birinde/birkaçında yetersizliği olan çocuklardır.
Kelime anlamı olarak “kendine dönük” demektir. Otistik bozukluk ise sosyal ilişkide yetersizlik, iletişimde (sözel ya da sözel olmayan) yetersizlik, tekrarlayıcı davranış ve ilgilerin olmasıyla karakterize bir bozukluktur.
Hiperaktivite; motor davranışlarda, bilişsel işlevlerde, kişiler arası ilişkilerde ve ruhsal yönlerdin bozuklukların olduğu, beyindeki bir zedelenmeden kaynaklanan ve çocukluk çağında en çok rastlanan psikiyatrik hastalıklardan biridir. En çarpıcı belirtileri; Dikkat eksikliği, Aşırı hareketlilik ve Ataklık.